Texel
Jan Reek natuursteen
Al meer dan 125 jaar leveren wij gedenkstenen in Texel. Wij hebben het oude ambacht van steenhouwer in de loop van die 125 jaar zien veranderen. Wat blijft zijn de ervaring en kunde van dat oude ambacht die nu worden gecombineerd met de nieuwste technieken. Alleen zo kan een kwalitatief hoogwaardig gedenksteen ontstaat.
Enthousiast team
Bij Jan Reek natuursteen werken we met een enthousiast team van vakmensen. Wij zijn mensen met hart voor hun vak en een groot inzicht in de vele mogelijkheden. Natuursteen is vaak de basis voor een gedenksteen, maar wij werken ook met vele andere materialen en combinaties.
Texel.
Wij kennen alle begraafplaatsen in Texel en de regels die daar gelden. Wij denken graag met u mee denken en kunnen u ondersteunen bij het maken van keuzes voor een passende gedenksteen. U kunt contact met ons opnemen of langs komen bij ons in de showroom.
Meer informatie?
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
Wij zijn werkzaam in de volgende begraafplaatsen
Cocksdorp | Molenlaan, 1795 AM TEXEL De Cocksdorp |
de Waal | Hogereind 2, 1793 AG TEXEL De Waal |
Den Burg | Kogerstraat 74a, 1791 ET Den Burg |
Oosterend | Kerkstraat 2, 1794 AM TEXEL Oosterend |
Oosterland | Kerkweg 22, 1779 GG Oosterland |
Oudeschild | Zuid Haffel 47, 1791 LD TEXEL Oudeschild |
Meer over Texel
Texel spreek uit Tessel is het grootste wadden eiland van de vijf wadden eilanden die Nederland rijk is. Het is bovendien het enige eiland dat tot de provincie Noord-Holland gerekend wordt. De andere wadden eilanden horen bij de provincie Friesland.
De gemeente Texel omvat het hele eiland Texel en het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. Texel omvat een 7 tal dorpen. Den Burg is de plaats waar het stadhuis staat. Verder kennen we nog: De Koog, De waal, Den Horn, Oosterend en Oudeschild.
Historisch gezien is de naam Texel afgeleid van het Germaanse word tehswa, wat rechts of zuidelijk betekent. Het zou ergens met de positie van het eiland te maken hebben, als het meest zuidelijke eiland van alle wadden eilanden. Omdat Texel een eiland is spreek je van Op Texel wonen en niet in Texel wonen.
Menselijke bewoning van het eiland grijpt al tot 5000 v Chr. terug. Zo oud zijn de sporen die men bij opgravingen gevonden heeft. Waarschijnlijk ging het hierbij niet om permanente bewoning. In de middeleeuwen was er sprake van permanente bewoning op de hoger gelegen gedeeltes. Texel was in die tijd nog met het vasteland verbonden. Door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. Toen ontstonden ook de eilanden Wieringen en Vlieland en werden ook de Waddenzee en de voormalige Zuiderzee gevormd.
In 1415 kreeg Texel stadsrechten van Graaf Willem VI, mocht het zelf rechtspreken, zelf belastingen innen, tol heffen en markten houden. Een ander gegeven waar Texel bekend om staat is het Texelse schaap en de kaas die er geproduceerd wordt. Sinds de jaren 90 brouwt men op Texel in de Texelse Bierbrouwerij nabij Oudschild het Texelse bier. Als bron van inkomsten is het aangewezen op landbouw en veeteelt, daarnaast Texel is bekend als toeristische bestemming. Het is met een veerboot met een relatief korte overvaart van circa 20 minuten vrij vlot te bereiken vanuit de Randstad.
De gemeente Texel is 463 km groot waarvan 163 km2 land en 300 km2 water. Het eiland heeft bijna 14.000 inwoners van deze inwoners werkt circa 17% in de landbouw.