Leiden
Jan Reek natuursteen
Al meer dan 125 jaar leveren wij gedenkstenen in Leiden. Wij hebben het oude ambacht van steenhouwer in de loop van die 125 jaar zien veranderen. Wat blijft zijn de ervaring en kunde van dat oude ambacht die nu worden gecombineerd met de nieuwste technieken. Alleen zo kan een kwalitatief hoogwaardig gedenksteen ontstaat.
Enthousiast team
Bij Jan Reek natuursteen werken we met een enthousiast team van vakmensen. Wij zijn mensen met hart voor hun vak en een groot inzicht in de vele mogelijkheden. Natuursteen is vaak de basis voor een gedenksteen, maar wij werken ook met vele andere materialen en combinaties.
Leiden.
Wij kennen alle begraafplaatsen in Leiden en de regels die daar gelden. Wij denken graag met u mee denken en kunnen u ondersteunen bij het maken van keuzes voor een passende gedenksteen. U kunt contact met ons opnemen of langs komen bij ons in de showroom.
Meer informatie?
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
Wij zijn werkzaam in de volgende begraafplaatsen
Leiden “Rhijnhof” | Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden |
Meer over Leiden
Leiden kent iedereen van de eerste en oudste Universiteit in Nederland uit 1573. Leiden is dan ook een typische studentenstad en dat al eeuwen lang. De universiteit van Leiden komt onafgebroken voor in de wereldwijde top honderd van universiteiten. Op dit moment studeren er bijna 50.000 studenten aan de universiteit en de hogeschool die Leiden ook rijk is. En het beschikt over een academisch ziekenhuis: het Leids Universitair Medisch Centrum. Daaruit voort komt het Bio Science park een van de grootste science parks in Europa. Door die aanwezigheid van die universiteit zijn er in de loop der jaren ook vele musea gekomen. Zoals Naturalis een museum dat de natuur en de daarin levende dieren als onderwerp heeft. Museum Boerhaave dat allerlei medische zaken verklaart, en natuurlijk niet te vergeten het Oudheidkundig Museum waarin Egyptische mummies te bekijken zijn en het Volkenkundig museum.
Leiden wordt ook wel de sleutelstad genoemd naar de twee sleutels die in het gemeentewapen voorkomen. Het wapen verwijst naar Petrus als schutspatroon. Petrus zou van Jezus de sleutels van de hemel hebben ontvangen. Vergelijkbare sleutels als die van Leiden komen voor in het wapenschild van het Vaticaan. Leiden heeft ook een Pieterskerk, feitelijk een Petruskerk
Leiden is de geboorte stad van Rembrandt van Rijn, zijn ouders hadden er een molen. De binnenstad van Leiden kenmerkt zich door vele monumentale bouwwerken en grachten. In de 17e eeuw was het het centrum van de wolhandel. Doordat Leiden gunstig gelegen was aan water wegen zoals de Oude Rijn en centraal gelegen tussen belangrijke steden is dat te verklaren. De wol werd gebruikt om er laken van te maken waar weer kleding van gemaakt werd. Leiden was in die tijd ook al een van de grotere steden van de Nederlanden.
Leiden heeft de nodige rampen en bezettingen overleefd. In 1420 werd het belegerd door Jan Van Beieren. In 1481 door Maximiliaan van Oostenrijk. Op 1 maart stortte de ruim 100 meter hoge toren van de Pieterskerk in tijdens een storm. De toren werd nooit herbouwd. In 1572 koos de stad de zijde van de anti Spaanse opstand. De Spanjaarden namen dat niet en belegerde de stad maanden lang en hongerde die uit. Van de 15000 inwoners verloor een derde het leven. Als herinnering aan het stand houden, wordt dat elk jaar op 3 oktober gevierd met het Leids Ontzet met haring en wittebrood. Aan dat ontzet heeft Leiden ook haar Universiteit overgehouden.
Waar Leiden ook bekend voor is is de Hortus Botanicus. Elke universiteit in de 17 eeuw had een hortus zo ook Leiden. Die Hortus werd geleid door Carolus Clusius. Hij bracht de eerste tulpenbol uit Istanboel het vroegere Constantinopel mee naar Leiden via Wenen. Clusius werkte aan het hof van de Weense Keizer Maximilianus werkte in diens hortus. Daardoor is de tulpen teelt in Nederland ontstaan.
Leiden is met 125.00 inwoners (januari 2022) een van de grotere gemeenten in Zuid-holland.