Katwijk
Jan Reek natuursteen
Al meer dan 125 jaar leveren wij gedenkstenen in Katwijk. Wij hebben het oude ambacht van steenhouwer in de loop van die 125 jaar zien veranderen. Wat blijft zijn de ervaring en kunde van dat oude ambacht die nu worden gecombineerd met de nieuwste technieken. Alleen zo kan een kwalitatief hoogwaardig gedenksteen ontstaat.
Enthousiast team
Bij Jan Reek natuursteen werken we met een enthousiast team van vakmensen. Wij zijn mensen met hart voor hun vak en een groot inzicht in de vele mogelijkheden. Natuursteen is vaak de basis voor een gedenksteen, maar wij werken ook met vele andere materialen en combinaties.
Katwijk.
Wij kennen alle begraafplaatsen in Katwijk en de regels die daar gelden. Wij denken graag met u mee denken en kunnen u ondersteunen bij het maken van keuzes voor een passende gedenksteen. U kunt contact met ons opnemen of langs komen bij ons in de showroom.
Meer informatie?
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
Wij zijn werkzaam in de volgende begraafplaatsen
Katwijk aan de rijn de blekerij | Sijp 13, 2223 BX Katwijk aan den Rijn |
Meer over Katwijk
Katwijk is een bad- en vissersplaat aan de Zuid-Hollandse kust niet ver van Leiden. De oude Rijn stroomt bij Katwijk in zee. Hoewel je als je Katwijk in rijdt niet dat idee hebt, is Katwijk na Den Haag de grootste badplaats wat inwonertal betreft. Katwijk een badplaats aan de Nederlandse Noordzeekust.
Aan de monding van de Oude Rijn is Katwijk ontstaan. De naamgeving kent een verschillende uitleg. Het woord “kat” zou verwijzen naar een vissersboot. Terwijl wijk de vertaling is van het Latijnse woord “vicus” dat zoiets als woonplaats betekent. Katwijk zou dan een samentrekking zijn van woonplaats voor vissers.
Hoewel Leiden steeds aan de haal gaat met het zijn van de vestiging van de Romeinse legerplaats Lugdunum Batavorum, was het toch echt Katwijk waar deze legerplaats lag. Zoals bekend koos de Romeinse Keizer Tiberius de Rijn als de grens van het Romeinse Rijk. De legerplaats werd in 41 tot 54 na Christus gebouwd ten tijde van keizer Claudius. Lugdunum slaat dan op Lyon de geboorteplaats van de Keizer Claudius, Batavorum slaat op de Bataven een stam die de Romeinen bevochten.
Een andere bekende naam is die van de Heilige Willibrordus die in 690 vanuit Ierland met 11 missionarissen bij de monding van de Oude Rijn landde om Nederland te kerstenen. Dat was daar waar nu Katwijk aan Zee ligt. De 11 gezellen die Willibrordus altijd bij zich had verwijzen naar Jezus met zijn 11 apostelen.
De naam Catwijck komt voor in 1231. Rond 1400 is er voor de eerste keer sprake van een vermelding van een visafslag op het strand. Het gemeente wapen verwijst ook naar vissers. In het wapen is er sprake van een zilverenschild met daarop een Andreaskruis. Andreas is van oudsher de beschermheilige van de vissers.
De heerlijkheden Catwijcken zijn tussen 1340 en 1795 in bezit geweest van de Baron van Wassenaar. Hij noemde zich naar zijn bezit Van Wassenaer van Catwijck . Deze periode kenmerkte zich door een groeiende economie die samenhangt met veel vis gerelateerde bedrijvigheid, zoals rokerijen en een visafslag. Van die vis gerelateerde nijverheid is er ook nu nog veel te vinden in het huidige Katwijk.
Om de haven van Katwijk ontoegankelijk te maken voor geallieerden zijn door de Duitse bezetter in een kilometers lange strook van 200 meter breed vele huizen afgebroken. Hier werd de Atlantik wal opgericht vol bunkers en versperringen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de boulevard zijn huidige aangezicht. Welk aangezicht nog eens recentelijk versterkt is door een totale vernieuwde fraaie kustverhoging.
Katwijk heeft vijf kernen en daaromheen landelijk gebied. We onderscheiden Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Katwijk Noord, Valkenburg en Rijnsburg. Als grootste gemeente in de Duin en Bollenstreek heeft de gemeente Katwijk iets meer dan 66.000 inwoners. In 2006 fuseerde de gemeente met de gemeenten Rijnsburg en Valkenburg tot de gemeente Katwijk.