Gouda

Jan Reek natuursteen

Hofleverancier

Al meer dan 125 jaar leveren wij gedenkstenen in Gouda. Wij hebben het oude ambacht van steenhouwer in de loop van die 125 jaar zien veranderen. Wat blijft zijn de ervaring en kunde van dat oude ambacht die nu worden gecombineerd met de nieuwste technieken. Alleen zo kan een kwalitatief hoogwaardig gedenksteen ontstaat.

Enthousiast team

Bij Jan Reek natuursteen werken we met een enthousiast team van vakmensen. Wij zijn mensen met hart voor hun vak en een groot inzicht in de vele mogelijkheden. Natuursteen is vaak de basis voor een gedenksteen, maar wij werken ook met vele andere materialen en combinaties.

Gouda.

Wij kennen alle begraafplaatsen in Gouda en de regels die daar gelden. Wij denken graag met u mee denken en kunnen u ondersteunen bij het maken van keuzes voor een passende gedenksteen. U kunt contact met ons opnemen of langs komen bij ons in de showroom.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Wij zijn werkzaam in de volgende begraafplaatsen

Gouda IJsselhof Goejanverwelledijk 6,  2806 NZ Gouda
Gouderak Poten 1 2831 XM Gouderak

Meer over Gouda

In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van de Graven van Holland. Daarmee bestaat het dus 750 jaar als stad in 2022. Gouda is wereldwijd bekend van de Goudse Kaas die in het verleden altijd uit Gouda kwam maar nu overal ter wereld geproduceerd wordt. Inwoners uit Gouda worden gouwenaars genoemd. Vaak ook kaaskoppen en die titel hebben ze gemeen met Alkmaar ook zo een centrum van kaashandel. Zo ver als Gouda heeft Alkmaar het niet geschopt want Alkmaar kaas bestaat niet. De naam kaaskoppen is te herleiden naar de houten vaatjes waarmee de kaas geproduceerd wordt. Deze kunnen als helm gediend hebben bij conflicten. Helemaal zeker is dat echter niet.

Een andere lekkernij waarmee Gouda de wereld verovert is de Stroopwafel. Tussen twee dunne schijven deeg die in een wafelijzer gebakken worden, wordt melasse een soort stroop gedaan. Warm is deze wafel het lekkerst.

Andere Goudse producten zijn de Goudse pijpen en niet te vergeten Goudse kaarsen. Die worden al lang niet meer in Gouda gemaakt maar dragen nog steeds de naam van Goudse kaarsen. Gouda heeft er een kaarsjes avond aan over gehouden. Het marktplein wordt op de avond voor kerstmis met natuurlijk kaarslicht verlicht, een traditie die al eeuwen stand houdt.

De ligging aan twee rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel zorgde ervoor dat Gouda een uitstekende handelspositie verkreeg en tol kon heffen. Samen met Leiden en Delft groeide Gouda uit tot een belangrijke stad en zelfs tot de vijfde stad van Holland. Dat is ook te zien aan de grote aantallen monumentale gebouwen die Gouda rijk is. Waarbij het gotische stenen stadhuis en de St Jans kerk niet onvermeld moeten blijven. De Sint Jan is met ruim 130 meter de langste kerk van het land.

Die Sint Jans Kerk bevat nog steeds 72 beroemde gebrandschilderde ramen. Hun datering gaat terug tot het begin van de 16e eeuw. Vijf en twintig procent van alle gebrandschilderde glas en lood uit de 16e eeuw in Nederland is in de St. Jans kerk te vinden. De ramen met de levensgeschiedenis van Johannes de Doper van gebroeders Crabeth zijn de beroemdste exemplaren. In hun tijd al beroemd, daarom zijn ze gespaard gebleven tijdens de beeldenstorm van 1566.  De ramen worden aangeduid met hun ere titel goudse glazen.

De Naam Gouda verwijst naar de rivier de Gouwe. Er is nog een oorkonde bekend uit 1139 waarin die Gouwe vermeld wordt. Over die naam Gouwe bestaan verschillende theorieën. Een gouw is een rivier met een weg er langs. Gouwe verwijst naar een veenstroompje dat in de reflecterende zon goud oplicht. In de middeleeuwen werd dat geschreven als Ter Goude en dat werd Gouda.

Gouda ligt ruwweg op gelijke afstand van Rotterdam Utrecht en Den Haag. In het groene hart heeft het met ziekenhuis en andere voorzieningen een regio functie. Met ruim 74.000 inwoners is het de 48e gemeente in Nederland wat grootte betreft en de 12e in Zuid Holland.