Alphen aan den Rijn

Jan Reek natuursteen

Hofleverancier

Al meer dan 125 jaar leveren wij gedenkstenen in Alphen aan den Rijn. Wij hebben het oude ambacht van steenhouwer in de loop van die 125 jaar zien veranderen. Wat blijft zijn de ervaring en kunde van dat oude ambacht die nu worden gecombineerd met de nieuwste technieken. Alleen zo kan een kwalitatief hoogwaardig gedenksteen ontstaat.

Enthousiast team

Bij Jan Reek natuursteen werken we met een enthousiast team van vakmensen. Wij zijn mensen met hart voor hun vak en een groot inzicht in de vele mogelijkheden. Natuursteen is vaak de basis voor een gedenksteen, maar wij werken ook met vele andere materialen en combinaties.

Alphen aan den Rijn.

Wij kennen alle begraafplaatsen in Alphen aan den Rijn en de regels die daar gelden. Wij denken graag met u mee denken en kunnen u ondersteunen bij het maken van keuzes voor een passende gedenksteen. U kunt contact met ons opnemen of langs komen bij ons in de showroom.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Wij zijn werkzaam in de volgende begraafplaatsen

Aarlanderveen Alg. Zuideinde 37,  2445 AS Aarlanderveen
Aarlanderveen RK Noordeinde 24,  2445 XE Aarlanderveen
Alphen aan den Rijn Alg. Verlangde Aarkade 22,  2406 LB Alphen aan den Rijn
Benthuizen  NH Kerk Dorpstraat 2731 AR thv nr. 48   Benthuizen Ingang: links naast de kerk
Benthuizen vrederust Dr Albert Schweitzerlaan 43,  2731 EA Benthuizen
Boskoop alg Roemer 39,  2771 WS Boskoop
Hazerswoude Dorp RK Dorpsstraat 248,  2391 CK Hazerswoude-Dorp
HazerswoudeDorp alg Provincialeweg 2,  2391 EZ Hazerswoude-Dorp
Zwammerdam Spoorlaan 14,  2471 PA Zwammerdam

Meer over Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn ligt aan de rivieren de Oude Rijn en de Gouwe midden in het groene hart tussen steden als Utrecht, Leiden en Den Haag. Een inwoner van Alphen aan den Rijn wordt een Alphenaar genoemd.

Al in de Romeinse tijd was er sprake van bewoning en huisvestte het Romeinen. De Romeinse keizer Tiberius besloot de Rijn als noordelijke grens van zijn rijk aan te wijzen. Die grens de Limes werd verdedigd door op strategische plaatsen wachttorens en versterkte legerplaatsen aan te leggen. Daar omheen ontstonden burger nederzettingen. Het Castellum Albania heette het verdedigingsfort dat hier al in 40 na Christus is ontstaan.

Pas in de 17e eeuw kwam Alphen tot bloei. De waterwegen werden in gebruik genomen door de trekschuit, waarmee mensen en goederen getransporteerd konden worden. Alphen kent als middelen van bestaan, scheepstimmerwerven, steen- en pannenbakkerijen, kalkbranderijen, handel in vee en zuivelproducten.

In de 18e en 19e eeuw was Alphen de centrale plaats voor alle omliggende dorpen als het ging om medische zorg, de notaris en scholen. Aan de Hoge Zijde woonden de notabelen in voorname villa’s. Aan de Oude Rijn kon je de fabrieken en de bootswerven vinden.

Over de Gouwe zijn ten gevolge van een verbreding in 1938 de 10 tallen meters hoge kenmerkende hefbruggen geplaatst. Die verbreding was nodig om het toenemende scheepvaart verkeer tussen Amsterdam en Rotterdam de ruimte te bieden. Die scheepvaart werd met zeilschepen met hoge masten gedaan. De route over Alphen staat dan ook bekend als de hoge masten route.

Vanaf de jaren vijftig is de plaats Alphen in etappes flink uitgebreid met bedrijventerreinen en woonwijken. In 1936 werd aan de Julianastraat de eerste Coca Cola fabriek in Europa geopend, aanvankelijk als verkooppunt, vanaf 1948 werd er ook Coca Cola gebotteld.

Van heinde en ver is de 135 meter hoge PTT-toren voor draadloze doorgifte van telefoonsignalen te zien. De zendmast  was de eerste mast die door Nozema voor de doorgave van digitale ethertelevisie is gebruikt.

In 2010 is aan de oostkant van Alphen een van de grootste binnenlandse containeroverslagterminals van Nederland geopend, Alpherium. De terminal is een initiatief van Heineken om vervoerskosten en CO2-uitstoot te drukken.

Tijdens die Naoorlogse bloei vestigde Wolters Kluwer zijn hoofdkwartier in Alphen net zoals de firma Zeeman, die ook uit Alphen afkomstig is.

Pas in 1918 wordt de gemeente Alphen aan den Rijn gevorm, uit de gemeenten Alphen, Aarlanderveen Oudshoorn Zwammerdam. Daar kwam in 2014 Boskoop nog bij.

Alphen aan den Rijn heeft ongeveer 74.000 inwoners.