Grafstenen Nieuw Monument

Samen met uw familie een gedenksteen kiezen en ontwerpen voor uw dierbare die overleden is, helpt u een monument te creëren dat u herinnert aan uw geliefde. Doordat er zoveel opties zijn, kunt u een grafsteen laten maken die uniek is en past bij de persoonlijkheid van uw dierbare. Wij doorlopen samen met u stap voor stap de mogelijkheden, zodat het eenvoudiger wordt een keuze te maken.

Familiegraven
Staande stenen
Glas, rvs e.d.
Natuurlijke ruwe stenen
Algemene graven
Accessoires

De verschillende materialen

Grafstenen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Veel materialen kunnen bovendien gecombineerd worden en zijn in verschillende afwerkingen beschikbaar, zoals grof, mat en glanzend. Hierdoor zijn de opties werkelijk oneindig en is het mogelijk een uniek gedenkteken te creëren voor uw geliefde. Wij bespreken hieronder kort de verschillende materialen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Grafsteen kopen van natuursteen

Veel grafmonumenten worden van natuursteen gemaakt. Denk daarbij aan marmer of graniet. Doordat het een uniek karakter heeft dat zowel elegantie als natuurlijkheid uitstraalt, is het een waardig materiaal dat velen prefereren. Bovendien is steen goed te bewerken en het is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo kunt u gaan voor zwart graniet, maar ook voor rood, blauw of grijs graniet.

Van al het verschillende gesteente dat voor grafmonumenten gekozen kan worden, wordt graniet het meest gebruikt. Het is een zeer hard gesteente en is hierdoor weerbestendig en onderhoudsvriendelijk.

Marmer is eenvoudiger te bewerken, doordat het een zachter gesteente is. Het heeft prachtige kleurschakeringen, maar is minder goed tegen harde weersomstandigheden bestand.

Men kan ook voor ruwe stenen gaan. Deze grafstenen worden soms zelfs helemaal niet bewerkt, waardoor ze een zeer authentieke uitstraling hebben. Op een ruwe steen kan niet gegraveerd worden, maar het is mogelijk om de ruwe steen met een ander materiaal te combineren of om een deel van de grafsteen te polijsten.

Samen creëren we een unieke gedenksteen voor uw geliefde

Grafstenen van hout

Hoewel vaak wordt gedacht dat hout niet geschikt is voor een grafmonument, is het een mooi materiaal dat lang meegaat wanneer het juiste type wordt gebruikt. Er is een hard houtsoort voor nodig. Er kan tevens gekozen worden voor versteend hout. Dit hout is zeer hard en is hierdoor bestand tegen wind, regen, zon en vorst. Het is harder dan graniet en hierdoor niet eenvoudig om te bewerken. Door zijn natuurlijke uitstraling heeft het echter niet veel bewerking nodig.

Grafstenen van cortenstaal of RVS

U kunt ook een grafmonument laten maken van staal. Vaak gaat het hierbij om cortenstaal of RVS. Deze materialen zijn een goede keuze, omdat ze zeer sterk zijn. Ze zijn bestand tegen weer en wind en blijven lang mooi. RVS is een goede optie wanneer u een monument wenst dat een strakke, moderne uitstraling heeft. Cortenstaal is juist zeer warm, dankzij zijn roestbruine kleur en staat garant voor een authentiek geheel.

Grafstenen van glas

Mocht u een modern ogend monument wensen, dan kunt u naast RVS ook glas overwegen. Glazen grafstenen zijn helder, modern en uniek. Vaak is het enkel het staande deel van het monument dat (deels) van glas wordt gemaakt. De rest van het graf is over het algemeen van steen, maar glas kan ook gecombineerd worden met staal. We kunnen glas op verschillende manieren afwerken. U heeft hierdoor de keuze uit helder glas en gezandstraald glas. Bijzondere grafstenen met een combinatie van deze afwerkingen zijn ook mogelijk.

Grafstenen van brons

Brons is een materiaal dat met vrijwel alle andere materialen mooi te combineren is. Het heeft een warme uitstraling en het is een goede optie wanneer u een monument met een luxe uitstraling voor uw geliefde wilt creëren.

De verschillende vormen voor grafstenen

Bij het ontwerpen van grafstenen is het kiezen van de juiste vorm net zo belangrijk als het kiezen van het juiste materiaal. De vorm van de grafsteen voor uw dierbare zal in grote mate bepalen of het monument er modern, rustiek, nostalgisch of authentiek uitziet.

Qua vormen is er veel mogelijk. Zo kiezen veel nabestaanden voor bijzondere grafstenen in de vorm van een hart. Het symbool voor de liefde is immers uitermate geschikt om dierbaren mee te gedenken.

Ruwe grafstenen, bijvoorbeeld van natuursteen of versteend hout, kunnen allerlei vormen aannemen, doordat iedere steen en ieder houtblok uniek zijn en vaak vrijwel geheel onbewerkt blijven. Dit geeft een natuurlijk en krachtig gedenkteken.

Een andere krachtige vorm voor grafstenen is het vierkant of de rechthoek. Dit oogt bovendien zeer modern. De hoekige vorm wordt vaak in balans gebracht door het te combineren met natuurlijke grafbedekking.

Wenst u een iets zachter ontwerp voor een grafsteen voor uw dierbare? Overweeg dan een monument met rondere vormen. Denk aan grafstenen met een golfkop, ronde grafstenen of grafstenen met afgeronde hoeken.

Het liggende deel van het grafmonument

Het liggende gedeelte van het grafmonument wordt vaak afgestemd op de gedenksteen. Zo wordt er in de regel gekozen voor een omranding of dekplaat die van hetzelfde soort steen gemaakt is als de grafsteen. Een dekplaat oogt modern en het vraagt om weinig onderhoud. Grafbedekking met potgrond waar begroeiing naar keuze in wordt aangebracht, is een mooie manier om de aanblik van een zeer strak uitziende steen te verzachten.

De regelgeving omtrent grafstenen

Wat voor grafsteen u kiest, is niet enkel afhankelijk van de wensen op het gebied van esthetiek. Het is tevens afhankelijk van de regels voor grafstenen die gehanteerd worden door de begraafplaats. Deze verschillen onderling. Bovendien kunnen er verschillende maatvoeringen gelden. Wij zijn op de hoogte van deze regels en helpen u graag een persoonlijk grafmonument te ontwerpen dat aan uw voorkeuren voldoet en dat conform de geldende regels is. Wij regelen bovendien de vergunningsaanvraag voor u.

Grafsteen ontwerpen voor algemene graven

Met welke regels rekening gehouden moet worden, hangt ook af van het betreffende soort graf. Het kan gaan om een algemeen graf of een eigen graf, ook wel een familiegraf genoemd. Betreft het een algemeen graf? Dan bepaalt de begraafplaats wie hierin begraven worden. Het gaat hierbij om personen die geen relatie met elkaar hebben. Vaak worden deze graven na tien jaar geruimd. Wanneer u uw overleden dierbare in een algemeen graf legt, is er vaak enkel plaats voor een grafsteen die staand of liggend neergelegd wordt.

Grafstenen voor een eigen graf

In een eigen graf bepaalt de rechthebbende wie er in het graf begraven wordt. Vaak worden in deze graven familieleden of een stel bij elkaar begraven. Grafmonumenten kunnen uit enkel een grafsteen bestaan, maar het is vaak ook mogelijk om het hele graf te bedekken met een ontwerp naar keus. Een eigen graf wordt meestal voor 20 jaar uitgegeven. Deze periode kan telkens met tien jaar verlengd worden.

Tekst voor grafstenen

Grafstenen worden vrijwel altijd voorzien van een tekst. Wat er op het gedenkteken geschreven kan worden, is afhankelijk van de wensen van de nabestaanden of van de overleden dierbare zelf als hij in de mogelijkheid is geweest dit zelf te bepalen.

Vaak wordt er voor de naam van de overleden dierbare een aanhef geplaatst. Denk aan een tekst als: ‘hier rust…’ of ‘voor altijd in ons hart…’. Hierop volgt de naam en vaak ook een of meerdere koosnamen, waarmee de relaties van de nabestaanden tot de overledene worden aangeduid. Denk bijvoorbeeld aan: ‘onze lieve oma’ of ‘mijn zorgzame man’. Op vrijwel alle grafstenen is de geboortedatum en sterftedatum aangegeven, alsook de naam van de geboorteplaats. Tot slot graveert men meestal een spreuk of gedicht op het gedenkteken om de grafsteen nog persoonlijker te maken.

Type belettering

Hoe de tekst eruit gaat zien, is afhankelijk van het lettertype en de wijze waarop de belettering wordt aangebracht op de liggende of staande steen. Kiest u voor verdiept gestraalde letters, verheven gestraalde letters of wellicht een tekst die met de hand gehakt wordt? Daarnaast is het mogelijk de belettering met aluminium of een ander metaal aan te brengen. Het is niet altijd eenvoudig om lay-outs te kiezen voor grafstenen. Wij helpen u daarom graag met uw keuze, zodat u een passende grafsteen krijgt die uw overleden dierbare eer aandoet.

letters grafsteen

Foto af laten drukken op grafstenen

Wilt u een foto van uw geliefde af laten drukken voor op het grafmonument? Dit kunnen wij ook voor u realiseren. Hiervoor kan een plaatje van RVS of porselein gebruikt worden. RVS is weerbestendig en is een goede ondergrond voor scherpe afbeeldingen en kleuren. Porselein zal een nostalgisch plaatje geven, doordat de foto zelf, alsook de kleuren, iets minder scherp worden weergegeven. Dit wordt door velen heel mooi gevonden en de afgeronde randen dragen bij tot een prachtig geheel voor een waardig gedenkteken.

Grafstenen etsen

Bij het etsen van een grafsteen brengen we handmatig kleine krasjes aan op de grafsteen. Deze krasjes vormen samen een afbeelding. We gebruiken een stift van diamant waarmee we het gedenkteken kunnen graveren. Dit is mogelijk op grafstenen van natuursteen, maar ook op glas. We kunnen letters in het monument etsen, maar ook door u gekozen afbeeldingen. Op deze manier geeft u uw geliefde een unieke en passende grafsteen.

U kunt een foto van de overledene laten etsen, maar een afbeelding van iets waar uw geliefde veel om gaf, is ook een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan muzieknoten voor de muziekliefhebber of vogels voor de natuurliefhebber.

Etsen is enkel mogelijk op glad materiaal. Wilt u een ruwe grafsteen kopen voor het grafmonument? Dan is het wel mogelijk om een ets aan te brengen, maar enkel als een deel van de steen gepolijst wordt. Er kan ook een gepolijst plaatje aangebracht worden op het ruwe oppervlak.

Lasergravure voor grafstenen

Wij kunnen ook een afbeelding of foto voor u aanbrengen op het grafmonument middels laseren. Een lasergravure wordt niet met de hand, maar met een machine aangebracht. Hoe hoger de resolutie van de foto of afbeelding die u ons geeft, hoe hoger de kwaliteit van de lasergravure. Deze manier van graveren is een uitstekende optie wanneer u een portret wilt aanbrengen op de grafsteen.

etsen grafsteen
afbeeldingen grafsteen

Welke grafsteen kiezen voor uw dierbare?

Er zijn veel zaken te overwegen wanneer u een grafsteen ontwerpen moet voor het graf van uw dierbare. Het maken van keuzes is niet eenvoudig, zeker niet in een tijd van rouw. Wij staan voor u en uw familie klaar om u te helpen met uw keuzen en het geven van advies.

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, nodigen wij u uit in onze showroom. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.